Avokadosta herkkua

Aloitan syksyn blogipostaukset poikkeuksellisesti avokado-resepteillä. Olen tutustunut 70-luvun alussa kibbutsilla Israelissa hedelmään ja sitten niitä alkoi hiljalleen tulla Suomeenkin. Nykyään ne ovat tasalaatuisia ja parhaimmillaan, kun hedelmän saa nyljettyä ehjänä ulos kuorestaan. Yleensä käytän luomutuotteita, mutta avokado ei vedä itseensä paljoakaan myrkkyjä, joten sen voi ostaa tavalliselta hyllyltä.

Vihreää sydämelle

Avokado on energiapitoista, 2019 kcal/100 g ja kaikki ovat hyviä rasvoja.  B-, E- ja K-vitamiineja tulee myös hivenaineiden lisäksi pehmeästä herkusta. Vihreä väri hoitaa sydäntä joka tasolla. On mielenkiintoista tunnustella mitä ruokaa tekee mieli, koska informaatiota on rekisteröitynyt tiedostoomme paljon myös värin kautta. Kun haluat vihreää, laita sitä lautaselle, eikä tarvitse tyytyä pelkästään kevyeen salaattiin.

Paistettu avokado

Usein sanotaan, että avokado ei sovi paistamiseen. Siinä olen eri mieltä, juuri pieni kitkeryys antaa pintaan hyvän potkun. Paistaminen onnistuu hyvin, kunhan hedelmä ei ole liian kypsä. Käytän avokado-öljyä, koska se kestää kuumuutta, samoin kookos-öljy. Molempien tuoksuun täytyy tottua. Avokadoa paistaessa aluksi ei tapahdu mitään ja sitten yht’äkkiä pinta paistuu ja palaa myös helposti, joten vahdi tarkkaan paiston aikana pintaa.

Vihreä kastike

tuoretta luomupinaattia paljon silputtuna öljytylle pannulle

pari valkosipulin kynttä

sipulia maun mukaan

cashewpähkinöitä

Feta-juustoa 150 g (Käytän tähänkin 3 % ja hyvin sulaa, kunhan sekoittelee!)

kookos-maitoa 200-300 ml, kun edelliset aineet ovat sulaneet ja pehminneet

kasvisliemikuutio

chilin siemeniä, valkopippuria ja lempiyrttejä maun mukaan

Punaisia linssejä voi laittaa vielä pienen kourallisen, tekee enemmän muhennokseksi, mutta ei ole välttämättömiä. Jos laitat, lisää vielä nestettä hiukan.

Ja sitten pannulle avokadon viipaleet, kun muhennos muhii. Lautasella paistettujen avokadojen päälle paljon kastiketta. Vihreään lautaseen suosittelen lisäksi parsakaalia, mutta toimii hyvin myös riisin kanssa.

Toinen kattaus

Avokado sopii hyvin kananmunan kanssa. Kaksi kovaksi keitettyä munaa ja yksi avokado hyvin haarukalla muusattuna, suolataan ja syödään heti. Mössö on erityisen hyvää tumman leivän päällä. Jos seos jätetään astiaan, on hyvä laittaa hiukan sitruunaa, ettei avokado ruskettuisi niin nopeasti.

Avokadomunakas on nopea ja ravitseva herkku. Pari munaa ja yksi avokado palasteltuna pannulle. Suolaa maun mukaan, samoin yrttejä.

Smoothien pohjaksi myös avokado, banaani ja inkivääri on pehmeänmakuinen yhdistelmä.Samoin tietysti salaatteihin avokado sopii hyvin.

Kehon pyynnöt

Mitä uskollisemmin tarttuu pieniin mielitekoihin, sen tarkemmaksi omat mittarit kalibroituvat. Keho oppii mitä mistäkin ruuasta saa ja aina maistuu hyvältä. Kieltäytyminen vie energiaa ja on tylsää, siksi kannattaa hyödyntää kehon omaa viisautta.

One comment

  1. Heljä sanoo:

    Tosi kiinnostavat reseptit, kiitos. (Kuka nyt enää jaksais vohkata avokadopastasta, mutta avokado on tullut jäädäkseen, ainakin mun huusholliin, vaikka vaan leivänlevitteenä)