Hymy päivässä
Roskapäivässä-liike sai alkunsa käytännönläheisesti, kun Tuula-Maria Ahonen vuonna 2000 alkoi keräillä roskia luonnosta ja pyysi Helsingin kaupungilta lisää roskiksia. Nyt presidentti Sauli Niinistökin kannattaa liikettä, joka on saanut pitämään huolta paremmin ympäristöstämme. Ja niin pienellä vaivalla!
Olen testannut tietoisesti hymyilyä ventovieraille ihmisille kauppajonossa, ohikulkeville lenkillä ja rattaissa istuville lapsille. Kontakti hymyn kautta rakentaa siltoja ihmisten välille, joilla on vastavuoroinen merkitys. Molemmissa osapuolissa aktivoituu ajatusketjuja ja hyvänolonhormoneja erittyy verenkiertoon hymyillessä.
Peilisolut ollaan tunnettu vasta suhteellisen lyhyen aikaa. Ne ovat aivoissa olevia hermosoluja, jotka reagoivat toisen ihmisen tekemiseen. Kun näen ihmisen hymyilevän, peilisoluni rekisteröivät asian kuin itse hymyilisin. Niiden avulla mallitamme toisiltamme tiedostamattammekin. Lapset oppivat puhumaan, kun näkevät huulet. Peilisolut mallittavat tuota monimutkaista prosessia, mitä puheen tuottamiseen tarvitaan.
Peilisoluja on kutsuttu myös empatianeuroneiksi, koska ne tuottavat paljon tunteita. Moni meistä ei voi katsoa kotivideoita, missä sattuu vahinkoja, koska keho reagoi niin kuin itse kaatuisi. Urheilukisat aktivoivat peilisolujen avulla aivoja ja hyppyrinnokalla ponnistava mäkihyppääjä saa kaikkien katsojien kehot hyppäämään mukanaan.
Kuinka paljon potentiaalista lähtee liikkeelle, kun koko kansa ottaa iloisen tehtävän vastaan. Hymy päivässä- liike on perustettu, kun tänään otat kopin ja hymyilet juuri siinä kohdassa, missä ennen et olisi sitä tehnyt. Siis lisää hymyjä liikkeelle!