Parantavat painajaiset

Kuinka suhtaudut uniisi hereillä ollessasi? Pelottavatko painajaiset ja työnnät niiden raskasta tunnelmaa aamulla pois vai oletko kiinnostunut niistä? Kaikki unessa näkemäsi on osa sinua ja siksi hyvä keino ymmärtää ja hoitaa itseäsi. Näin lähestyi Carl Gustav Jung unien maailmaa.

Jungilainen unifilosofia

Ihminen purkaa pelkoja ja sisäisiä ristiriitojaan unen aikana. Onneksi, koska juuri siksi saamme voimaa arjen asioihin. Takaa-ajo unet ovat erityisen yleisiä nuorempana. Putoamiset, eksymiset, häpeälliset kohtaukset ja mokaamiset tuntuvat unessa todelta. Niitä nähdään paljon aamuyöstä, jolloin heräämme REM-uneen ja usein muistamme painajaisen, koska siinä on niin paljon tunnetta.

Jung ajatteli, että kaikki unen hahmot ovat sinun itsesi sisäisiä osia, joilla on oma historiansa. Tämän ymmärtäminen tarjoaa paljon vaikutuskeinoja ristiriitoihin ja pelkoihin.

Oma apu

  1. Kiinnostu unistasi
  2. Opettele muistamaan unesi
  3. Ohjelmoi unet uudestaan
  4. Paranna itsesi unien viestien kautta

Pelkkä kiinnostus uniin avaa alitajunnan yhteyden rationaaliseen ymmärrykseen. Kaikki näkevät unia ja niitä voi opetella muistamaan. Aamulla herätessä kannattaa pyörähtää heti kaikki asennot, missä yleensä nukkuu. Keho nostaa mieleen sillä kyljellä nähdyt unet. Hyvä konsti on myös se, että illalla nukkumaan mennessä ota vesilasi sängyn viereen, juo puolet vedestä ja laskiessasi lasin yöpöydälle ohjeista itsesi: ”Aamulla juodessani lopun veden, muistan yölliset uneni.”

Unipäiväkirja on myös mielenkiintoinen tapa lukea sisäistä maailmaa. Yksittäiset unet unohtuvat helposti, mutta päiväkirja alkaa avata punaista lankaa, joka muuten jäisi huomaamatta.

Käsittelyyn keinoja

Rauhoita sopiva aika ja tila unien käsittelyyn. Pitkällään on rento olla ja unet elävöityvät asentomuistista. Ota kiinni siitä kohtaa unta, jonka muistat parhaiten. Katso unta kuin elokuvaa, mutta nyt oletkin ohjaaja, jolla on valta muuttaa tarinan juonta ja haastatella unen hahmoja.

Esimerkiksi takaa-ajounessa pysähdy, käänny ympäri ja tutustu hahmoon, joka sinua unessa uhkasi. Usein hän on aluksi kasvoton tai epämääräinen hahmoltaan, mutta kontakti avaa tietoa ja piirteitä enemmän. Kysy, mitä hän sinusta haluaa? Jatka haastattelua ja lopulta voit tulla tietoiseksi, mikä myönteinen tarkoitus tällä sisäisellä hahmollasi on kokonaisuudelle, sinun elämällesi. Monet sisäiset osat toimivat irrationaalisesti vanhoilla strategioilla, pohjalla kuitenkin jokin auttava tarkoitus.

Nyt on aika päivittää strategioita ja antaa sisäisten osien kasvaa. Haastateltavalle hahmolle voit antaa avuksi luotto-tyypin, sisäisen osan, johon itsessäsi luotat. Hän ohjeistaa ja auttaa päivittämään uhkaavaa toimintaa auttavaksi. Hyvä kysymys pelottavalle hahmolle on: ”Mitä tarvitset voidaksesi paremmin?” Mitään meistä ei voi leikata pois, mutta kaikki sisäiset osat voivat kasvaa ja kehittyä palvelemaan elämänkaaren tätä hetkeä.

Merkkiunet

Unen symboliikka voi olla yksilöllistä, opettele lukemaan niiden viestit. Itselläni on eräs pelottava tyyppi, joka toisinaan tuo ahdistavan unen. Silloin tiedän, että alitajuntani pyytää tekemään jonkin asian suhteen muutoksen. Unen hahmo toimii kirkkaana muutosagenttinani. Kun saan kopin asiasta, häntä ei näy taas pitkään aikaan.

Mokat ja häpeät unissa kehottavat usein olemaan lempeä itselleen. Kritiikki ja ruoska on heilunut ehkä liikaa. Turhat syyllisyydet saavat pienentämään omia mahdollisuuksia. Paras resepti tähän vaivaan on: ”Annan itselleni kaiken anteeksi”.


Pyörremyrskyn jälkeen

Comments are closed.