Uupuneen unelmat uu:ssa

Hoidan edelleen paljon uupuneita, mutta vuosina 1993-2001 tein sitä todella paljon. Ohjasin jatkuvasti kuuden hengen ryhmiä, joissa vertaistuki oli hyvä vetoapu. Uupumista tutkittiin 90-luvulla, silloin todettiin kolmen tasoista uupumista. Jos ei saa kierrettä poikki, putoaa usein syvemmälle ja toipuminen kestää pitempään. Olen tosin nähnyt nopeita paranemisia ja prosesseja, jotka ovat johtaneet isoihin identiteettimuutoksiin.

Karkulaislajike

Yritin selittää yli kaksikymmentä vuotta sitten lähes 90-vuotiaalle papalleni mitä teen työkseni. Hän ihmetteli, ettei silloin uuvuttu, kun hän oli nuori, vaikka kaikki elämisen edellytykset olivat paljon surkeammat. Vastausta pitäisi etsiä yhdessä, että saadaan kitkettyä ”uupumissiemenet” kollektiivistamme. Outo lajike on päässyt leviämään kuin lupiini. Ei edes kouluikäisiä ole saatu säästettyä uupumiselta.

Uu:ssa on uutta

Uupua- sana saattaa mahdollisesti tulla ikivanhasta ”tyhjää tilaa”, onkaloa tarkoittavasta sanasta uu. Se johtaa suoraan ytimeen. Mieli on viisas ja tiputtaa muistista monet asiat, että väsymys saa suun vuoron vaatia lepoa. Visuaalisestikin uu:n pohjalle pudottuaan, on vain yksi suunta ja se on ylöspäin. Uu:ssa voi kiikkua kuin kehdossa. Silloin myönnetään sairausloman tarve, haetaan apua ja otetaan omat tarpeet todesta.

Pitäisikö vai unelmoisiko

Suorittajat, pärjääjät, vastuunkantajat, hyvät ihmiset, jotka aina selviävät ovat karkulaissiemenille otollista maaperää. Kun mennään lujaa, kilometrejä ja suorituksia kertyy. Aamusta iltaan vauhdissa on tietoinen mitä vielä pitäisi, tekemättömien asioiden lista alkaa painaa ja itsensäkin näkee jonain muuna, mitä oikeasti on.
Toisinaan kitkemistä riittää niin paljon, että helpompi jatkaa entiseen malliin, kunnes tulee jokin muu yllyke pysähtymiseen. Joillakin toimii asioiden karsiminen, mutta paras apu on unelmoiminen. Sydämessä, vai missä kenelläkin, löytyy tieto mitä oikeasti haluaa tehdä, missä olla, mitä ajatella. Kuinka ottaa elämänsä vastaan? Omasta elämän käsikirjasta näiden sivujen avaaminen auttaa. Kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, oikeiden ihmisten kanssa, ei ole ongelmaa uu:hun tipahtamisesta.

Suunta vauhtia tärkeämpi

Tavoitteet ovat unelmia, joille voi laittaa määräajan. Näin ohjelmoi itsensä toteuttamaan unelmia. Eräs ryhmä oli niin syvällä uu:ssa, että unelmien löytyminen hiukan kesti. Kuudesta yli 50-vuotiaasta naisesta jokainen teki muutoksen. Kolme vaihtoi alaa, yksi teki ratkaisun voimia vievässä ihmissuhteessa, kaksi alkoi harrastaa sitä, mitä aina oli halunnut tehdä, mutta ei ollut saanut aikaiseksi. Heille tuli suunta selväksi unelmoimalla. Tämän risteyksen löytyminen auttoi heitä pysyvästi. Suunnan tarkistus on tärkein asia, vasta sitten tulee liikkeelle lähtö. Ensimmäisen askeleen jälkeen haluaakin ottaa jo toisen.

lupins-260525__180

Comments are closed.