Seesam – leuat auki

Hammaslääkärit kurkistavat suoraan kollektiivisen stressin kammioihin ja toteavat, että lähes kaikki purevat nykyään hampaitaan. On yönarskuttelijoita,lukkopurijoita,turhan jauhajia, joiden leukanivelet ja hampaat kuluvat pinnoista ja juurista. Lisäksi seurauksena podetaan päänsärkyä, niska-hartiavaivoja, kasvokipuja, väsymystä ja muita stressin oireita. Varsin mielenkiintoinen tutkimusaihe olisi tämä kollektiivinen reagointi, mutta ohitan sen tässä ja annan vinkkejä omahoitoon. Ennen ei ollut yökiskoja ja olen jo parikymmentä vuotta tehnyt psyykkistä työskentelyä purijoiden kanssa. Nyt hampaat säästetään kiskoilla, mutta se on oireen hoitoa, joka ei suoranaisesti vielä tuo rentoutta ja vapauta aivoja stressiltä.

Suun alue – ”oma napa”

Aivot ovat monimutkainen tietokone, joiden kautta kulkeva data on suurelta osin tiedostamatonta. Motorista toimintaa säätelevät monet alueet ja yllättävän iso kapasiteetti on varattu suun, kasvojen, nielun ja leukojen alueelle. Syömme, puhumme, hengitämme, maistamme, suutelemme, nielemme, jauhamme, elehdimme, olemme vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja osaamme lukea ilmeitä ja merkityksiä kasvojen sekä suun alueen toiminnan kautta. Se on meidän ”oma napamme”, joka säätelee henkiinjäämistä.
Emme huomaa näihin liittyviä toimintoja päivällä emmekä varsinkaan yöllä. Leukojen voima on suuri, sen kautta puretaan, mutta myös ylläpidetään stressiä.

Tunteita päin – ne eivät pure

Stressillä on negatiivinen kaiku, vaikka se pitää sisällään tärkeää tietoa – mikä pelottaa, vihastuttaa, turhauttaa ja näihin kaikkiin on vastaus, kun suostuu tunteisiin. (Ajatuksia näistä aiheista kirjoitan tulevissa ja edellisissä blogeissa.)
Puremisesta vastaavan sisäisen osan kanssa voi käydä dialogia. Keinoja on monia; kirjoittamalla, haastattelemalla, kuuntelemalla, mielikuvissa symbolityöskentelyllä ja etsimällä apua, jos omat keinot loppuvat. Tarkista myös uskomuksesi, voitko todella vaikuttaa kehoosi? Muuta ajattelusi mahdollistavaksi ja sitoudu siihen. Uusi ajattelu automatisoituu harjoittelemalla.
Tavoitetta ylläpitämään voi elävöittää hyvinvoivan itsensä, joka toimii myös ”konsulttina”. Kun sen ääntä oppii kuulemaan, sillä on paljon sanottavaa.

Täsmäkeinot purijalle

1. Opettele tunnistamaan leukojen voima ja rentouden tila. Todennäköisesti jännität myös päiväsaikaan leukojasi. Kiinnitä aluksi usein huomio leukaperiin – jännitä hiukan ja päästä rennoksi. Tunnista pienenkin jännityksen ja täydellisen rentouden välinen ero. Päivällä voit vaikuttaa asiaan ja opettaa rentoutumista itsellesi.
2. Kun huomaat rennot leukaperät, anna ”palkinto” itsellesi, joka alleviivaa onnistumisen tunteella toivottua tilaa. Se lisääntyy, mihin kiinnität huomion. Palkinto voi olla oma salasana, näitä olen kuullut:”rento”, ”höpsis”, ”seesam”, ”rauha”, ”pumpuli” jne. Onnistuminen ohjaa kehon toimintoja takaisin alkuperäisasetuksille, jonka ohjelmaan kuuluu vain tarkoituksellinen leukojen käyttö. Kun salasanaansa käyttää paljon, se toimii ohjeena. Kun et ehdi muuta, anna vain käskyksi leuoillesi oma salasanasi ja aivot alkavat yhdistää sen rentouden tilaan. Sanat ohjelmoivat todella tehokkaasti aivoja.
3. Informaatiota voi siirtää. Tunnista kehossasi rento kohta, kuuntele ja tunnistele sitä rauhassa. Mieli tulee avuksi – se antaa rennolle alueelle värin, anna sitten hiljakseen lupa ajatusten siirtää tämä väri leukaperiin, jolloin informaatio rentoudesta siirtyy miellyttävästi haluttuun kohtaan. Nukkumaan mennessä voi vain antautua rentoon värikylpyyn ja ohjeistaa keho käyttämään sitä koko unen ajan.
4. Olet oppinut jo päivisin tarkistamaan leukojasi ja antamaan motoriselle aivoalueelle käskyjä rentoudesta. Sama toimii kaikkina vuorokauden aikoina. Kun käväiset yöllä hereillä – tai lähes hereillä REM-unen jälkeen – tarkistat jo automaattisesti leukaperäsi.
5. Huomaa vaikutukset, oireiden vähentyminen, se kannustaa jatkamaan ja opettamaan takaisin rento ote leuoillesi.
6. Jos tulosta ei tule riittävästi, ota yökiskot, mutta jatka siitä huolimatta stressin kuuntelua ja purkua sekä rentouden opettelemista. Se vie sinut yhä enemmän kohti itseäsi. Hammaslääkäri hoitaa omaa sarkaansa, samoin fysioterapeutti ja psykoterapeutti. Hae vetoapua sieltä, mistä eniten tarvitset. Kokonaisuudesta vastaat itse. Olet laivasi kapteeni ja tiedät itse minne purjehdit.

img_1623

2 comments

 1. Minna Lehtonen sanoo:

  Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä.
  Olen ollut hampaiden purija yöllä nuorempana.
  Oli päänsärkyjä, niskajumeja.
  Hamaslääkäri kertoi että hän näkee ketkä purevat yöllä hampaitaan. Hampaiden purupinnoista.
  Hammaslääkäri antoi minulle neuvon. Älä koskaan pidä hampaiden pintoja yhdessä, tietenkin ruokaillessa eri asia, mutta muuten hereillä ollessa.
  Aloin tietoisesti ja harjoittelemalla pitämään hampaan pinnat erillään toisistaan.
  Muutama milli, mutta sen verran ettei hampaiden pinnat ota kiinni toisiinsa, mutta silti suussa on rento olo.

  Nyt olen vuosikymmeniä pitänyt hampaat erillään toisistaan, enkä enään tietoisestikkaan vaan hampaiden väli pysyvät automaattisesti erillään.
  Nykyään kärsin harvoin päänsärystä tai niskajäykkyyksistä.

  • Terhi Vedenkivi sanoo:

   Hei Minna,
   Sinä olet ottanut hyvin haltuun purentasi ja sen myötä varmasti paljon muuta. Kiitos kommentistasi.