Viisaat lapset

Aloitin unelmahomman Pyynikin yläasteen 7 F luokan kanssa Tampereella. Äidinkielen lehtori ja luokanvalvoja Tiina Keskinen on lähin yhteistyökumppani, lisäksi koulun rehtori, kuraattori ja muu henkilökunta eikä vähimpänä nuoret itse vanhempineen. Käyn syyslukukauden aikana pitämässä kolme oppituntia hyvästä ilmapiiristä ja vuorovaikutuksesta sekä tunteiden käsittelystä ja ilmaisusta. Keväällä 4-5 tuntia ja jatkan luokan ”valmentajana” koko yläasteen ajan. Näitä taitoja tarvitaan, että ketään ei jätetä yksin ja autetaan kasvamaan omaksi itsekseen. Erimielisyyksien tullessa on myös hyvä osata selvittää ne mahdollisimman rakentavasti.

Terapeutin visio

Idea kypsyi vuosien saatossa, kun olen hoitanut aikuisia, jotka ovat kärsineet ahdistuksesta, sosiaalisesta jännittämisestä, masennuksesta ja monista muista voimaa vievistä reaktioista. Harmittavan usein heidän historiastaan löytyy koulukiusaamista, toisinaan jatkuvaa ja voimakeinoilla höystettyä tai joskus vähäinenkin eristäminen ja mitätöinti saa herkässä iässä identiteetin kasvamaan suuntaan, mikä kompastuttaa koko aikuisiän.

Onneksi missä vaiheessa vain voidaan auttaa asiaa, koska tunne ilmaantuu aina preesensissä. Se on kuin viivakoodi, joka piippaa kassakoneen alla ja usein alkaa levittäytyä laajemmalle uusiin tilanteisiin. Seurauksena on välttämistä ja luottamuksen vähentymistä itseen ja muihin ihmisiin.

Olen useissa yhteyksissä kollegoiden kanssa puhunut siitä, kuinka hyödyllistä meidän, jotka työskentelemme kiusaamisen pitkäaikaisvaikutusten parissa, pitäisi päästä kertomaan niistä kouluihin. Tilanteet syntyvät ajattelemattomuudesta ja mopo karkaa käsistä, mutta kukaan ei halua toiselle vuosikymmenien taakkaa. Niin paljon hyvään minä nuorissa uskon.

Taitoja takomaan

Mitä tarvitaan, että ilmapiiri olisi kaikille turvallinen, salliva ja hyvä? Lintukotojen harhat voidaan unohtaa, koska ihmisille tulee aina erimielisyyksiä. Miten niihin tartutaan, miten kuunnellaan, opitaan empatiaa, tunnistamaan tunteita, ymmärtämään omaa vaikutustaan yhteisöön? Näitä ilokseni saan nyt kokemuksellisen oppimisen kautta viedä nuorten maailmaan.

Tapasin tällä viikolla luokan, joka lähti sujuvasti postikorttien avulla etsimään hyvän ilmapiirin kuvia. He sanoittivat valintojaan pienissä ryhmissä ja kertoivat niistä koko luokalle. Lopuksi jokainen näytti oman henkilökohtaisen kortin ja kertoi sen avulla mitä itse tuo rakentaakseen ilmapiiriä halutuksi. ”Rentoa oloa, olen kaikkien kaveri, erilaisuuden hyväksyminen” jne. He sitoutuivat ääneen sanomalla siihen, mikä tuntuu tärkeältä. Siinä on voimaa!

Jatkoa kotiin ja kouluun

Tapasin viime viikolla lasten vanhemmat, joiden kanssa teemme yhteistyötä siten, että nuoret opettavat joka kerran aiheet vanhemmilleen. Näin saadaan keskustelufoorumi ulottumaan myös kotiin. Ja opettaessa oppii, sen olen itsekin saanut kokea!

Vanhemmat kuittaavat ”läksyn” tehdyksi ja kirjallinen materiaali jää opettajan haltuun. Hyödynnämme sitä jatkossa. Lisäksi käytössä on palautelaatíkko, johon oppilaat laittavat lyhyen kommentin miten viikko on sujunut tai mitä haluavatkin sanoa. Itsereflektoinnin oppimisen kannalta se on hyvä asia, sisäinen dialogi vahvistuu ja voi oppia kuulemaan itseään paremmin.

Tein myös rentoutusharjoituksen, johon jätettiin mukava ”pikavalinta” takaisin rentoon oloon. Opettaja Tiina hyödyntää sitä väliaikana arjessa. Näin lapset oppivat itse säätelemään vireystilaansa. Rentoutumisen taito on opeteltavissa ja siitä on kaiken ikäisille valtava hyöty.

Pilottihanke

Keräämme materiaalin tarkasti talteen. Olen ollut yhteydessä Tampereen Yliopiston psykologian ja kasvatustieteiden professoreihin ja katsotaanpa saadaanko hankkeestamme myös tutkimusta. Tämä tieto on vapaasti kaikille käytössä omasta puolestani. Lisäksi suunnittelemme Tiina Keskisen kanssa kirjoittavamme opaskirjan projektista kaikille nuorten kanssa työskenteleville. Toiminnalliset menetelmät, joita olen vuosien ajan kehitellyt, tulevat nyt koetelluksi myös nuorten kanssa.

Mutta nyt on aika kääriä hihat, tehdä elämyksiä tuottavia harjoituksia ja ihailla näitä ”valopäitä”, joiden sydämet loistavat elämisen iloa.

Postikortit työkaluina

Postikortit työkaluina

3 comments

 1. Heikki Urho sanoo:

  Hei. Ajattelin tässä lähinnä lastani ja hänen kahta lastenlastaan. Jos tästä voisi olla heille jotain apua lastensa kasvatukseen niin olen kuulolla.. Terv. Heikki

  • Terhi Vedenkivi sanoo:

   Ihanaa, että lapsia kannetaan monessa sukupolvessa. Se on rakkautta!

  • Terhi Vedenkivi sanoo:

   Hei Heikki, huomasitko uusimman blogin aiheesta, mihin syksyllä otit kantaa. Lasten kanssa vuorovaikutusta ja tunteiden hallintaa. Hyvää kevättä!
   t. terhi
   http://www.vedenkivi.fi